środa, 31 sierpnia 2016

Darjeeling Mim Organic 2016


Herbata: Darjeeling Mim Organic
Sprzedawca: eherbata.pl
Pochodzenie: Indie 
Rodzaj: Czarna
Zbiór: First Flush
Data zbioru: Marzec 2016
Wakacyjny czas powoli dobiega niestety końca. O tej porze roku, jednymi z moich ulubionych herbat niezaprzeczalnie stają się pierwsze zbiory herbat z Darjeeling. Dzisiaj miałem przyjemność napić się herbaty z ogrodu Mim, który położony jest w północno-zachodnim darjeelingu. Znajduje się na wysokości 580-1860 m n.p.m. Ponoć widoczny jest stamtąd szczyt mount Everest. Jest to ogród organiczny - posiada certyfikat, który informuje m.in o tym, iż przy uprawie nie stosowane są sztuczne nawozy. Po otwarciu opakowania, poczuć możemy aromat listków, który jest słodki, nieco ziołowy, z morelową nutą.Zaparzyłem ją tak jak z reguły parzę darjeelingi.


Parzenie: Gaiwan 100ml, 1,5g, 80C, 2 min
Barwa naparu jest naprawdę piękna, złota, z delikatnymi, zielonkawymi przebłyskami widocznymi głównie podczas przelewania.
Jeśli chodzi o smak, to urzekł mnie on niesamowicie. Z początku delikatna, kwaskowa, później zauważalna zostaje nieco pszeniczna nutka, zakończona przyjemnym, choć bardzo subtelnym, arbuzowym posmakiem.

Jest to ewidentnie jeden z lepszych darjeelingów, które miałem okazję w tym roku pić. Choć nie można zaliczyć go raczej do słodkich, jest naprawdę orzeźwiający. Wprost idealny na letnie upały.

środa, 17 sierpnia 2016

O czym myślę, kiedy mówię o herbacie, czyli czym właściwie jest herbata?

Tym postem pragnę zapoczątkować nową serię na moim blogu. Będzie ona poruszała bardziej teoretyczne sprawy dotyczące herbaty, które mogą przydać się zarówno tym, którzy swoją przygodę z tym napojem próbują dopiero zacząć, jak i osobom nieco bardziej zapoznanym w temacie. Mam nadzieję, że w tej serii uda mi się zarówno nauczyć kogoś czegoś nowego, jak i naprostować wasze niepewności.
W tym poście, zamierzam odpowiedzieć na podstawowe pytania dotyczące
herbaty, oraz dostarczyć nieco ogólnikowej wiedzy o tematyce herbacianej.

Czym jest herbata?

Mówiąc o herbacie, możemy mieć na myśli kilka znaczeń tego słowa:
- Krzew herbaciany
- Susz, którego używamy do parzenia.
- Napar
Bardzo często słowo herbata jest błędnie stosowane w odniesieniach do napojów zupełnie  z nią niezwiązanych, takich jak hibiskus, rooibos, honeybush itp. Nazwać coś herbatą możemy dopiero, kiedy wiemy, że składa się z listków Camellia Sinensis.

O krzewie herbacianym.

Morfologia krzewu herbaty
Źródło zdjęcia: Wikipedia
Camellia Sinensis to łacińska nazwa krzewu herbacianego. Występuje on w licznych odmianach, z czego dwie z nich są powszechnie stosowane do wytwarzania herbaty. Są to herbata chińska - Camellia sinensis, oraz herbata assamska - Camellia assamica. Gatunki te, były ze sobą krzyżowane w najróżniejsze sposoby, dając przy tym szeroki wachlarz delikatnie różniących się szczepów.. Dziś do wyboru mamy około 23 gatunki i 380 odmian. Z każdego z nich produkuje się zupełnie inne herbaty, wykorzystując różne metody.

Charakterystyka krzewów.

Herbata Chińska - Camellia Sinensis
Osiąga ona wysokość maksymalnie niecałych trzech metrów. Posiada małe, żółto-białe kwiaty. Listki potrafią mieć od 6 do 9 cm długości. Roślina ta dobrze znosi niskie temperatury. Krzewy potrafią dożyć nawet do 100 lat. Hoduje się ją głównie na obszarach Azji wschodniej, w krajach takich jak Chiny, Japonia, Turcja czy Iran.

Krzew herbaty
Źródło zdjęcia: Wikipedia
Herbata Assamska - Camellia assamica
Jest to roślina osiągająca znacznie wyższe rozmiary, bowiem do nawet 13 metrów wysokości. Posiada również większe liście od swojej siostry, osiągające rozmiar do 20 cm. Z reguły hodowana jest w Azji zachodniej - w Indiach, na Sri Lance oraz nawet w Afryce. Są jednak wyjątki, m. in. wytwarza się z niej herbaty typu pu-erh, w Chinach.

Kwiat herbaty
Źródło zdjęcia: Wikipedia
Herbatę podzielić możemy na 6 głównych gatunków. Każdy z nich jednak, powstaje z liści opisanej przeze mnie rośliny. Herbaty różnią się od siebie przez liczne procesy, przez które przechodzą po zebraniu z krzewu. O podziale herbaty, różnicach oraz podobieństwach poszczególnych z nich, oraz jej wytwarzaniu, przeczytać będzie można w kolejnym poście.