Herbata: Da Hong Pao
Pochodzenie: Wuji Shan, Prowincja Fujian
Sprzedawca: eherbata.pl
Należy ona do jednych z droższych herbat pochodzących z chin. Wiąże się z nią legenda, o 4 herbacianych krzakach znajdujących się na szczycie pewnej góry. Możecie przeczytać ją TUTAJ po angielsku, oraz na blogu "Morze Herbaty", po polsku. Ja oczywiście nie piłem naparu pochodzącego z tych słynnych roślin, ponieważ wytwarza się go jedynie 100 gram na rok, a jego cena przekracza 1.25 mln dolarów za 100g. Jednak krzew z którego został zebrany susz, jest z nimi genetycznie spokrewniony.
Herbatę zaparzyłem metodą gong fu cha, w moim gaiwanie.
Gaiwan - 150ml; Temp. wody - 95 stopni; Ilość suszu - 7g
I Parzenie - 30s
II Parzenie - 1 min
III Parzenie - 1 min 30s
IV Parzenie - 2 min
V Parzenie - 2 min 30s
VI Parzenie - 3 min
Doznania były wręcz niezwykłe. Tak jak mówiłem, zupełnie zmienił on mój sposób patrzenia na te herbaty. Bardzo serdecznie polecam. Żałuję, że nabyłem go tylko jedną torebeczkę 7 gramową. Choć wydaje mi się, że jest to dużo, jak na taką pojemność gaiwan'a, herbata była wyśmienita.
Co się stało z ostrością na Twoich zdjęciach? ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie nie wiem. Na aparacie wszystko było ostre, a po przerzuceniu na dysk, porozjeżdżało się :c
Usuń