niedziela, 11 stycznia 2015
Sejak 2014
Herbata: Sejak 2014
Sprzedawca: Pu-erh.sk
Pochodzenie: Korea, dystrykt Hadong, góry Jiri
Rodzaj: Zielona
Data zbioru: 20-25 Kwiecień 2014
Ostatnimi czasy skupiłem się głównie na herbatach typu pu-erh. Aby odejść nieco od rutyny, przedstawię wam dziś zieloną, koreańską herbatę sejak, zebraną jeszcze w roku 2014. Choć uważam, że zima nie jest najlepszym czasem na picie zielonych herbat, z powodu jej właściwości, jaką jest ochładzanie organizmu, myślę, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
Po otwarciu niewielkiej torebki z herbatą, ulotnił się niezwykle słodki aromat, kwiatowy, z ananasowymi nutami. Moim zdaniem - naprawdę boski zapach.
Gdy przesypałem herbatę do wygrzanego czajniczka, do tego, co wyczuć można było wcześniej, dochodziły jeszcze nuty warzywne, przypominające mi szpinak.
Parzenie: Czajniczek - 100ml; Temp. wody - 70° C; Ilość suszu - 2,5 g
I - 1'10"
II- 1'30"
III - 1"50"
IV - 2'30"
Pierwsze parzenie okazało się być niezwykle subtelne. Było niemalże pozbawione goryczy, mocno warzywne, szpinakowo-szparagowe nuty, bardzo słodkie. Kolejne parzenie nie różniło się zbyt mocno. Jedyne co, to pojawiła się lekka goryczka, zostająca gdzieś w głębi gardła. Nie narzucała się za bardzo, a jedynie przyjemnie dopełniała całość. W następnym parzeniu powróciliśmy do tego, co było na początku, jednak tu pojawiły się również nieco kwaskowe nuty. Czwarte parzenie było jak na mój gust zbyt wodniste, smak nie był za bardzo wyczuwalny. Prawdopodobnie, aby wydobyć coś jeszcze z tej herbaty, musiałbym nieco podwyższyć temperaturę wody.
Barwa herbaty była o dziwo bardzo stabilna. Wraz z kolejnymi parzeniami nie zmieniała się niemalże zupełnie - cały czas pozostawała bardzo mocna, zielona.
Oczywiście, niesamowitym wrażeniom jakie wzbudziły we mnie ta herbata, towarzyszyła wspaniała ceramika Andrzeja Bero, oraz świetna płyta Damiena Rice'a - O. Zestaw idealny, by spędzić wspaniałe, niedzielne popołudnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Warzywno- szpinakowe nuty, ciekawe. Dla mnie koreański sejak, bynajmniej ten od jukro zawsze kojarzy się z orzechem.
OdpowiedzUsuńSpróbuj z temperaturą 65*C i 1'5 min przez wszystkie 3 parzenia. Ciekawa jestem czy wyłuskasz z tej herbaty coś jeszcze. Dla porównania mogę wysłać Ci kilka gramów Sejak Da Rack, czyli całkowicie organicznej. :)
Hmm.. w sumie to bardzo chętnie. Zrobił bym może jakiś wpis porównawczy. W zamian mogę wysłać Ci Asiu trochę Pu-erh'ów :)
UsuńWidzę, że Kacperek dobrej muzyki słucha :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń