Sprzedawca: dragonteahouse.biz
Fabryka: Menghai
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Receptura: 7262
Rodzaj: Pu-erh
Gatunek: Ripe;Shu;Cooked
Data zbioru: 2011
Menghai Heaven Earth 2011 to kolejny pu-erh którego zamierzam opisać wam w tym roku. Tak jak ten, który opisywałem poprzednio, pochodzi z fabryki menghai. Został stworzony również tak jak poprzedni, na podstawie receptury 7262.
Listki herbaty są bardzo delikatnie zbite - przy lekkim postukaniu grudką herbaty o coś twardszego listki odpadają od siebie, nie trzeba używać noża do herbaty.
Susz jest jasnobrązowy, z widocznymi, ciemniejszymi tipsami. Susz jest niemal bezwonny.
Parzenie: Czajniczek - 140ml; Temp. wody - 96° C; Ilość suszu - 7,5
Płukania: 2I - 15"
II- 5"
III - 10"
IV - 15"
V - 30"
VI - 45"
VII - 1'10"
VIII-1'35''
XIX - 1'50"
X- 2'20"
Dopiero po przesypaniu listków do wilgotnego czajniczka, pojawia się aromat starego drewna.
Herbata nie zaszczyciła mnie jakoś szczególnie, jednak nabyłem jej tylko trochę, więc wcale nie jestem rozczarowany. Jest to pu-erh w którym trudno doszukiwać się głębszych nut smakowych, byłaby to dobra herbata do popijania na co dzień, choć wydaje mi się, iż za tę cenę udałoby się znaleźć coś lepszego.
Bardzo ciekawa herbata ze względu na fakt jaki piękny wyszedł kolor naparu... szkoda że nie szło to w parze z jego smakiem.
OdpowiedzUsuńTeż żałuję. Wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńczy warto spróbować tej herbaty? wygląda na prawdę dobrze, szukam zamiennika dla mojej ukochanej yerba mate i zastanawiam się, czy menghai będzie dobrym wyborem, a może polecicie coś innego?
OdpowiedzUsuńSpróbować? Jak najbardziej. Osobiście, uważam, że każda herbata jest warta spróbowania. Nawet te najdziwniejsze. Jeśli jednak chodzi o smak, to lepszym wyborem będzie Haiwan Ultimate Flavour Pu-erh 2010, który również był opisywany na moim blogu.
UsuńProszę również uprzejmie, o usunięcie reklamy sklepu.
Pozdrawiam.