Herbata: Pi Lo Chun
Pochodzenie: Chiny, prowincja Jiangsu
I Parzenie - 30s
II Parzenie - 45 s
III Parzenie - 1 min
IV Parzenie - 1 min 15s
V Parzenie - 1 min 30s
Od razu po wsypaniu tej herbaty do rozgrzanego gaiwana, buchnął z niego typowy dla tej herbaty delikatnie warzywny zapach.
Kolor tej herbaty był delikatny, żółtawy, dopiero w następnych parzeniach barwa uzyskała delikatne zielone nuty.
Smak herbaty zauroczył mnie. Jest on bardzo charakterystyczny, różni się od smaku innych zielonych herbat. Delikatny, nieco kwiatowy, bardzo długo pozostawał on w moich ustach.
Zdecydowanie jest to jedna z najlepszych zielonych herbat jakie miałem okazję skosztować. Z pewnością zamówię sobie jej więcej przy najbliższej okazji.
Bardzo fajnie prowadzisz bloga, ładne zdjęcia, dobrze opisany cały proces parzenia :) Na pewno będę się posiłkował twoimi doświadczeniami gdy będę próbować te herbatki.
OdpowiedzUsuń