Herbata: Bai Hao Yin Zhen/Silver Needles
Pochodzenie: Cejlon
Sprzedawca: Czajografia
Białe herbaty to jedne z moich ulubionych rodzajów. Ich smak, jak i barwa zazwyczaj jest bardzo delikatna, i przyjemna. Kosztowana przeze mnie herbata bardzo mnie zaskoczyła, w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Czajniczek - 100 ml; Temp. wody -85 stopni; Ilość suszu - 3g
I Parzenie - 30s
II Parzenie - 1 min
III Parzenie - 1 min 30s
Gdy tylko odpakowałem herbatę, pierwsze co zrobiłem to powąchałem susz. Zapach był dość nieprzyjemny, wcale mi się nie podobał, co spowodowało na początku negatywne nastawienie do tej herbaty.Napar jednak pachniał zupełnie inaczej.
Smak naparu był bardzo delikatny, nieco przypominał mi siano, był również lekko śmietankowy, a nawet momentami dało się wyczuć lekki aromat miodu. Pozostaje on w ustach na bardzo długo.
Co do koloru naparu, pierwsze parzenie miało bardzo delikatny, słomkowy kolor, czego niestety nie ukazuje zdjęcie. Po jego wierzchu pływały wspomniane wcześniej igiełki. Z kolejnymi parzeniami przybierał on na sile.
Po lewej wyraźnie widać wspomniane wcześniej ptasie języki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz