Sprzedawca: fiftea
Pochodzenie: Fuijan (Chiny)
Zbiór: Wiosna 2013
Jakiś czas temu, nabyłem na allegro kilka kostek oolonga, który bardzo mi zasmakował. Co prawda nie przepadam za oolongami, ale ten smakował mi szczególnie.
Herbata sprasowana była w kostkę, która owinięta była w cieniutki papier, owinięty jeszcze w folię, po czym włożony w kolejną folię. Można więc powiedzieć , iż była ona bardzo dobrze zapakowana.
Herbatę zaparzyłem w swoim gaiwanie, o pojemności 150ml, użyłem całej kostki. Woda miała temp. 80°C.
Herbatę parzyłem na różne sposoby, jednak najlepsze wyniki uzyskałem parząc ją w ten sposób:
I parzenie - 1 min
II parzenie - 2 min 30s
III parzenie - 3 min
IV parzenie - 4 min
V parzenie - 5 min
Oraz:
I - 15s
II - 30s
III - 45s
IV - 1 min 10s
V - 1 min 45s
VI - 2 min 40s
VII - 4 min
VIII - 6 min
Smak herbaty kojarzył mi się nieco z orzechami laskowymi, w połączeniu z delikatną kwiatową nutką. Goryczkę dało się wyczuć jedynie w 2 parzeniu.Zapach suszu po zamoczeniu wodą, przypominał mi delikatnie słodkie cytrusy, z nutką czegoś trudnego do zidentyfikowania. Barwa zaś, przechodziła przez różne odcienie żółci - od złotego, przez miód, aż do delikatnego bursztynu.
Listki po pierwszym parzeniu |
Listki po ostatnim parzeniu |
Na koniec chciałem wam również zaprezentować moje 2 nowe czarki. Jedna została ręcznie zrobiona przez niestety nie znanego mi ceramika, a druga, jest do kompletu z moim gaiwanem.
Ciekawa herbata, co do parzenia, to już ci chyba pisałam o tym, że czasy typu 15s nie sprawdzają się przy tak niskiej temperaturze jak 80 st C. Dla tego zawsze lepsze efekty uzyskasz parząc około minuty.
OdpowiedzUsuńCzy ta ręcznie robiona czarka to gratis od eherbaty? Jeśli tak to ceramik to https://www.facebook.com/wili.stoneware.pottery?fref=ts.
Ta do kompletu z gaiwanem do mnie nie trafia, szczerze mówiąc, niechlujnie wykonana masowa produkcja.
Pozdrawiam, Joanna
Wielkie dzięki za facebook'a ceramika. Czarka do gaiwan'u mnie również nie zachwyciła niestety.
Usuń