poniedziałek, 20 października 2014

Dung Ting Oolong 2014

Herbata: Dung Ting Oolong
Sprzedawca: eherbata.pl
Pochodzenie: Taiwan, prowincja Lugu
Zbiór: Wiosna 2014





Delikatnie fermentowane Oolongi to moja ulubiona wersja tych herbat. Dlatego dziś, postanowiłem opisać wam herbatę Dung Ting Oolong. Sama herbata pochodzi z Taiwanu. Jej nazwa, po przetłumaczeniu na polski oznacza mroźny szczyt. 
Susz charakteryzuje się tym, że listki pozwijane są w nieregularne kuleczki, o w miarę jednolitej barwie. Zapach przed zaparzeniem jest bardzo słodki, z wyraźnie wyczuwalnym bzem. Po przesypaniu do wilgotnego gaiwana, dochodzi do tego delikatny, "zielony" aromat. 
Parzenie: Gaiwan 100ml; Ilość suszu - 4g; Temp. Wody - 85°C
I - 1 min
II - 15s
III - 45s
IV - 1 min 20s
V -  2 min
VI -  2 min 30s
VII -  4 min
VIII - 6 min
XIX - 9 min
X - 13 min

Pierwsze, co rzuca się w oczy przy tej herbacie to fakt, że jest bardzo wydajna - da się wyciągnąć z niej bardzo wiele naparów. Poza tym, cały czas jej smak jest bardzo wyraźny - kto wie, może dałbym radę wycisnąć z niej jeszcze więcej ? Listki po zaparzeniu były delikatnie powyszczerbiane, z delikatnie czerwonymi brzegami.
Smak herbaty był dość gładki, wodnisty, bardzo długo pozostawał w ustach. Wyraźnie wyczuwalna była kwiatowa nuta. Słodycz w niektórych parzeniach zastępowana była delikatną, lecz całkiem przyjemną goryczkę. Wyczuwałem również nutkę czegoś w rodzaju masełka. Po wypiciu jej, w ustach pozostawało bardzo ciekawe wrażenie suchego języka. Barwa herbaty była wyraźnie kremowa, co utrzymywało się przez wszystkie parzenia.
Oolong ten, zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Serdecznie mogę go polecić zarówno początkującym, jak i herbaciarzom z wieloletnim stażem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz