
Sprzedawca: dragonteahouse.biz
Fabryka: Haiwan
Pochodzenie: Chiny; prowincja Yunnan
Rodzaj: Pu-erh
Gatunek: Sheng;Raw;Uncooked
Data zbioru: Marzec 2004
Dzisiejszy post dotyczyć będzie już jednego z ostatnich shengów jakiego mam w swym posiadaniu. Mowa tu oczywiście o herbacie z fabryki haiwan, z rocznika 2004. Jest to więc całkiem stary pu-erh, co powinno mu przynieść wiele ciekawych walorów smakowych.
Listki herbaty można bardzo łatwo oddzielić od siebie w palcach. Susz stał się bardziej brązowy niż zielony, lecz wciąż bez żadnego problemu dało się wyróżnić złote tipsy. Są to typowe cechy dla nieco starszych sheng pu-erh'ów.
Po przesypaniu suszu do wygrzanego gaiwana, buchnął z niego kwaśny, niemalże kiszony zapach, delikatnie przecierany jednak kwiatową słodyczą.
Parzenie: Gaiwan - 80ml; Ilość suszu - 5 g

I - 45" /75°C
II- 1'10"/75°C
III - 1'30"/75°C
IV - 1'45"/75°C
V - 2'/75°C
VI - 2'30"/75°C
VII - 3'/80°C
VIII- 4'/80°C


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz