wtorek, 29 grudnia 2015

Tie Guan Yin Middle Roasted 2015

Herbata: Tie Guan Yin Middle Roast
Sprzedawca: eherbata.pl

Pochodzenie: Chiny. Prowincja Fujian, Anxi
Rodzaj: Oolong
Tie Guan Yin, to oolong pochodzący z Chin, z prowincji Fujian. Tak jak herbata, którą opisywałem tutaj, nie jest to typowa Tie Guan Yin, ponieważ została ona lekko podprażona. Nie zaliczyłbym jej jednak do ciemnych oolongów, gdyż jej aromat jest bardzo słodki, ziołowy, nieco maślany. Listki są ciasno zwinięte, zielone, lecz delikatnie wpadają już w brąz. W związku z tym, postanowiłem zaparzyć ją wodą, o temperaturze 90°C.
Parzenie: Gaiwan- 100ml; Temp. wody - 90°C; Ilość suszu - 4 g
I - 1'
II- 15"
III - 30"
IV - 45"
V - 1'10"
VI - 1'45''
Po zaparzeniu listków, aromat zmienił się, dominowały w nim orzechy, dało się wyczuć również bardzo ciekawy aromat sosnowych igiełek. Napar był dość oleisty, śliski, smak był bardzo kwiatowy, lecz ciężko było go dokładnie określić. Dopiero później dało się w nim wyczuć nutkę naparu z pokrzyw, połączoną z wyczuwalną w zapachu nutką orzechów. Mimo wszystko, była ona dość słodka.
Po rozwinięciu się, listki okazały się być bardzo duże, lekko poszarpane, z czerwonawymi nawet brzegami. Napar był klarowny, żółty, lekko wchodzący w pomarańcz.
Herbata zrobiła na mnie dość pozytywne wrażenie. Nie było to może nic wybitnego, niemniej jednak bardzo przyjemnego. Spodziewałem się aromatów  nieco mniej ziołowych, tak jak poprzednio, jednak ta herbata bardziej przypomina Tie Guan Yin, powszechnie znaną teraz. Nie ukazała tak wielu walorów smakowych jak ta mocniej prażona, lecz z całą pewnością jest bardzo interesującą herbatą do spróbowania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz