Sprzedawca: Eherbata.pl
Gyokuro jest herbatą bardzo niezwykłą. Znacząco różni się smakiem od innych zielonych herbat. Dzieje się tak przez to, iż jakiś czas przed zbiorami, zostaje ona zacieniona, co powoduje, iż smak tej herbaty staje się słodszy, i bardziej "trawiasty", z powodu produkowania przez nią większej ilości chlorofilu.
Parzenie: Hohin - 100ml; Herbata - 3g; Temp. wody - 60°C
I parzenie - 30s
II parzenie - 1 min
III parzenie - 1 min 30s
Zapach był mocny, nawet przed zwilżeniem herbaty. Nie czuć było w nim słodyczy, a jedynie wspomnianą wcześniej nutę szpinaku.
Barwa herbaty nie była tak mocna jak w "Czajowni", ale to prawdopodobnie dla tego, iż użyłem herbaty niższej jakości.
Po wypiciu owej herbaty, postanowiłem wrzucić ją na patelnie, i usmażyć. Muszę przyznać, że uzyskałem naprawdę ciekawy smak, jednak w tej roli zdecydowanie wolę herbatę Genmaicha. Mimo to jednak, naprawdę bardzo polecam tę herbatę.
To moja ulubiona właśnie do mnie przypłynęła z Japonii.
OdpowiedzUsuń