Sprzedawca: dragonteahouse.biz
Fabryka: Haiwan
Pochodzenie: Chiny, Prowincja Yunnan
Rodzaj: Pu-erh
Gatunek: Ripe; Shu; Cooked
Data zbioru: 2006
Dzisiejszy pu-ehr został wyprodukowany w fabryce menghai, i jest to również herbata po przeprowadzonym procesie wo-dui. Pochodzi z roku 2006.
Suche liście są bardzo duże, i delikatnie połączone. Ich odrywanie jest bardzo proste, da się to robić palcami, bez jakichkolwiek uszkodzeń liści.
Parzenie: Czajniczek - 140ml; Temp. wody - 96° C; Ilość suszu - 10 g
Płukania : 2
I - 5"
Parzenie: Czajniczek - 140ml; Temp. wody - 96° C; Ilość suszu - 10 g
Płukania : 2
I - 5"
II- 10"
III - 15"
IV - 20"
V - 25"
VI - 30"
III - 15"
IV - 20"
V - 25"
VI - 30"
Zapach herbaty, który uniósł się z czajniczka bardzo mi się spodobał. Był całkiem mocno ziemisty, doskonale podkreślał wyraźny aromat starego, wilgotnego drewna. Wyczuwałem w nim również owocowe nuty, a konkretnie suszoną śliwkę. Barwa herbaty z początku była miodowa, lecz z czasem zaczęła się zaostrzać, i parzenie zakończyłem już z barwą niemalże wiśniową.
Smak tej herbaty niestety nieco mnie rozczarował. Był bardzo delikatny, owocowy, z ziemistą nutką na podniebieniu, i delikatną goryczą w tle, ale brak mu było jakiejś głębi. Wydawał mi się bardzo płaski. Niby całkiem smaczna herbata, ale niestety nie ma tego czegoś. Choć próbowałem coś z niej wyciągnąć stosując najróżniejsze sposoby parzenia, nie udało mi się znaleźć w niej nic zachwycającego.
Zastanawia mnie użycie etykiety "Czerwona" przy tym gatunku herbaty. Stosujesz się do nazewnictwa europejskiego?
OdpowiedzUsuńTak, użyłem tu nazewnictwa europejskiego, ale faktycznie, chyba lepiej pasowałoby tu użyć czegoś w stylu "Ciemna"
Usuń