Sprzedawca: dragonteahouse.biz
Fabryka: Menghai
Pochodzenie: Chiny, Prowincja Yunnan
Rok Produkcji: 2010
Pochodzenie: Chiny, Prowincja Yunnan
Rok Produkcji: 2010
Jako, że ostatnio przywędrowało do mnie wiele pu-erh'ów, oraz ze względu na coraz zimniejsze dni, w najbliższym czasie u mnie na blogu dominować będzie właśnie ten rodzaj herbat. Dzisiejszy wpis zostanie poświęcony właśnie jednej z nich - Star of Menghai Dayi Brand Pu-erh z roku 2010. Jest to herbata typu ripe - została poddana wodui, czyli sztucznego postarzania listków.
Pierwszym, co rzuca się w oczy po spojrzeniu na liście tej herbaty, to bardzo duża ilość złotych tipsów znajdująca się w suszu. Wyraźnie widać na nich również odciśniętą fakturę materiału lub papieru. Nie jest zbyt mocno sprasowana, więc listki można bez problemu oderwać ręcznie, bez używania noża.
Parzenie: Czajniczek - 140ml; Temp. wody - 96° C; Ilość suszu - 7,5 g
2 płukania po ok. 5 s
I - 30"
II- 35"
III - 40"
IV - 45"
V - 50"
VI - 1'
VII - 1'10"
VIII- 1'20"
VIII- 1'20"
Udało mi się uzyskać na prawdę bardzo wiele parzeń tej herbaty. Wcale nie traciła swojego smaku. Sądzę, że mógłbym nawet uzyskać ich jeszcze więcej. Dopiero po przepłukaniu listków z czajniczka ulotnił się jej zapach. Czuć wyraźnie wędzony, dymny aromat, połączony z bardzo delikatną ziemistością. Herbata w czarce sprawia wrażenie zawiesistej, wręcz gęstej, choć oczywiście tak nie jest. Jeśli chodzi o smak, to mimo dość krótkiego czasu parzenia jest bardzo wyraźny. Wyczuwam w nim przede wszystkim nuty wilgotnego drewna, a z czasem dalszej degustacji, pojawia się również cynamonowy posmak, czego chyba nigdy do tej pory nie udało mi się wyczuć w pu-erhach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz