niedziela, 14 grudnia 2014

Menghai Dayi Pu-erh 2012 Ripe 7632

Herbata: Menghai Dayi Pu-erh 2012 Ripe 7632
Sprzedawca: dragonteahouse.biz
Fabryka: Menghai
Pochodzenie: Chiny, Prowincja Yunnan
Rodzaj: Pu-erh
Gatunek: Ripe; Shu; Cooked;
Receptura: 7632
Data zbioru: 2012

Przyszedł czas na kolejny wpis na blogu odnoście pu-ehrów. Tym razem będzie to kolejna herbata shu, z fabryki menghai. 
Susz jest przed wsypaniem do czajniczka niemalże bezwonny, listki są dość duże, tipsy - bardzo wyraźnie widoczne. Herbata została dość mocno sprasowana, z czego wynikły moje delikatne problemy z oddzieleniem odpowiedniej ilości suszu. Jednak nie potrzebowałem używać do tego żadnych dodatkowych narzędzi.

Parzenie: Czajniczek - 140ml; Temp. wody - 96° C; Ilość suszu - 7,5 g
Płukania : 2 razy po kilka sekund
I - 40''
II- 45''
III - 50''
IV - 55''
V - 1'
VI - 1'10''
VII - 1'30''

Wyraźna różnica pomiędzy naparami tej herbaty, występuje jedynie między I a II parzeniem. Barwa herbaty z delikatnie pomarańczowej, zmienia się w bardzo mocną, ciemną, niemalże czarną, z lekkim, czerwonym przebłyskiem - Bardzo ciemna wiśnia.
Jej smak wcale mnie nie zachwycił, a w ręcz przeciwnie. Nie było w nim nic specjalnego. Mimo wielu prób parzenia, i stosowaniu różnych czasów, zawsze wychodziła bardzo goryczkowa, dymna, z delikatnym posmakiem mokrego drewna, z delikatną dymnością .Pozostawała wrażenie suchości w ustach.
Jej konsystencja w czarce sprawiała wrażenie zawiesistej.
Tym, co ratuje tę herbatę, okazał się być jej zapach. Był bowiem bardzo oryginalny. Po powąchaniu jej, poczułem bardzo wyraźne, owocowe nuty, coś na kształt bardzo słodkich rodzynek.




2 komentarze:

  1. Ciekawy kolor. Chyba muszę się bardziej w Pu-ehr zagłębić.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Niestety czasem smak może Cię zawieść, ale wrzucasz gdzieś głęboko, i za jakiś czas masz zupełnie nową herbatę.

      Usuń