czwartek, 21 stycznia 2016

Menghai Dayi Pu-erh 2009

Herbata: Menghai Dayi Puerh 2009
Sprzedawca: dragonteahouse.biz
Fabryka: Menghai 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Receptura: 7262
Rodzaj: Pu-erh
Gatunek: Ripe;Shu;Cooked
Data zbioru: 2009
Dzisiejsza herbata zapoczątkuje kilka wpisów pod rząd w temacie pu-erhów. Jak wiecie lub nie, są to ewidentnie moje ulubione herbaty. Jednak są dość specyficzne. Z początku trudno przywyknąć do ich smaku, jednak z czasem odkrywamy w nich głębię, potrafimy doszukać się interesujących doznań. Jednak bardzo prosto również trafić na pu-erha kiepskiego, szczególnie kiedy nie mamy możliwości obejrzenia herbaty we własnych rękach, czy choćby powąchania suszu.
Przed zwilżeniem herbaty nie posiadała ona niemal żadnego aromatu. Jednak po przesypaniu do czajniczka, ulotnił się z niego kasztanowy, bardzo kremowy aromat, z nutką skórki z orzecha włoskiego.
Susz jest raczej ciemny, dość luźno sprasowany. Widoczne są w nim złote tipsy.
Parzenie: Czajniczek - 140ml; Temp. wody - 96° C; Ilość suszu - 7,5 g
Płukania: 2
I - 15"
II- 5"
III - 10"
IV - 15"
V - 30"
VI - 45"
VII - 1'10"
VIII-1'35''
XIX - 1'50"
X- 2'20"

Smak naparu niestety do tego najbardziej niesamowitego nie należał. Był dość delikatny, dało się w nim wyczuć dębowe nuty. Po wypiciu zostawiała w ustach bardzo delikatny, słodkawy posmak. Nie czuć w niej było zupełnie niczego nieprzyjemnego, nie było w niej błotnych, ziemistych nut, ani tym bardziej, drażniącego niektórych - posmaku ryby. Na plus zdecydowanie zaliczyć można ilość parzeń, któe można z niej uzyskać. Mimo, iż użyłem dość dużo suszu, parzeń udało mi się uzyskać naprawdę wiele, i prawdopodobnie dałoby się zrobić ich o wiele więcej.




1 komentarz:

  1. Jeśli gustuje pan w Azjatyckich herbatach to posiadam herbaty z Azerbejdżanu, w który również słynie z konsumpcji tejże rośliny :)

    OdpowiedzUsuń