poniedziałek, 29 lutego 2016

Tribute Tea Cake Xiaguan 2012 Raw

Herbata: Tribute Tea Cake Xiaguan 2012
Sprzedawca: dragonteahouse.com
Fabryka: Xia Guan
Pochodzenie: Chiny, Yunnan.
Rodzaj: Pu-erh
Gatunek: Sheng;uncooked;raw
Receptura:
Data zbioru: 2012
Herbata, którą dzisiaj zdegustowałem, jest pierwszym w tym roku sheng pu-erhem którego mam okazję dla Was opisać. Pochodzi ona ze sklepu dragonteahouse.com, jak wszystkie, które opisałem jak do tej pory. Pochodzi On z fabryki Xia Guan, która to od wielu lat już produkuje pu-erhy. Co ciekawe, fabryka ta, z reguły prasuje swoje herbaty w kształt toucha - coś co przypomina miseczkę, gniazdo. Jednak herbata, którą ja nabyłem, sprasowana została w popularne teraz, oszczędzające miejsce w transporcie ciastko.
Listki zbite są bardzo mocno, lekko problematyczne jest odrywanie ich od siebie bez naruszania ich struktury, lecz przy użyciu noża do herbaty, jakoś udaje mi się to zrobić. Mają one brązową barwę, z lekkimi, zielonkawymi akcentami, oraz wyraźnie wybijającymi się złotymi tipsami.
Przed przesypaniem do czajniczka susz nie pachnie jakoś szczególnie, lecz później da się w nim wyczuć nuty tytoniowe, lekko kwaśne.


Parzenie: Czajniczek - 140ml; Temp. wody - 80° C; Ilość suszu - 5 g
I - 45"
II- 1'10"
III - 2'
IV - 2' 
V - 2'30"

Pierwsze parzenie dało napar dość wyraźny w smaku, całkiem kwaskowy. Wyczuwalne były tu nuty nieco kapustne, była tu również odrobinka goryczy. z czasem zaś, napar stał się znacznie słodszy, kwasek jednak wciąż pozostawał. Nie kojarzył się on już natomiast z kapustą, lecz raczej z cytrusami. Barwa herbaty była dość typowa dla sheng pu-erhów - żółtawa, lecz bardzo mocna, wyraźna.
Uważam ten sheng pu-erh za całkiem dobry początek, dla osób, które wcześniej z nimi styczności nie miały.  Nie ma w nim zbyt wiele goryczy, czy zdarzającego się niekiedy tytoniowego posmaku. Jest dość przyjemny do picia, lecz niestety nie posiada szczególnie rozbudowanego tła, czegoś co mogłoby pijącego w herbacie zaskoczyć.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz